Er is geen enkele andere speler of speelster in een hockeyteam die zo veel risico loopt op het krijgen van een blessure als de keeper. De ballen die door de veldspelers op doel worden afgevuurd hebben een enorme snelheid en de ballen zelf zijn keihard. Als die op een onbeschermd deel van het lichaam terechtkomen kan dat leiden tot hele ernstige blessures, zelfs tot botbreuken. Met een goede keepersuitrusting kan een keeper zich prima beschermen. Je voelt de harde ballen die worden geschoten dan nog wel, maar je raakt er niet door geblesseerd.
Hoe kom je aan een keepersuitrusting?
Een keepersuitrusting bestaat uit veel onderdelen. Sommige daarvan moet een hockeykeeper zelf aanschaffen en andere worden door de meeste clubs in bruikleen gegeven aan de keepers. Houd er rekening mee dat een hockeyclub alleen de essentiële en verplichte beschermingsmiddelen beschikbaar stelt. Spelers die aanvullende producten willen hebben om zichzelf te beschermen, moeten die zelf aanschaffen. Als je hockeykeeper bent en alle onderdelen van de uitrusting moet aanschaffen is het slim om dat in één pakket te kopen. De prijs van alle losse onderdelen van een uitrusting is opgeteld veel hoger dan van een complete uitrusting.
Uit welke onderdelen bestaat een complete basisuitrusting voor keepers?
Als een hockeykeeper zijn uitrusting op de juiste wijze gebruikt, is hij goed beschermd. De onderdelen die deel uitmaken van de basisuitrusting zijn legguards, klompen of kickers, een bodyprotector, handschoenen, een helm, een tas om de uitrusting in op te bergen en een keepersbroek. Door spelers wordt vaak een masker gedragen als er strafcorners worden genomen. Hier volgt een beschrijving van de verschillende onderdelen.
Legguards
Legguards of beenbeschermers zorgen ervoor dat de keeper niet geblesseerd raakt aan de benen. De beenbeschermers voor elk been zijn verschillend. Voor de beste bescherming moeten de beschermer (zoals borstbescherming) dus op het juiste been worden bevestigd. De legguards worden met riempjes om het been vastgemaakt. Spelers kunnen dus zelf bepalen hoe strak de riempjes worden aangetrokken. Er zit aan de buitenkant en binnenkant van een beenbeschermer beschermingsmateriaal.
Klompen of kickers
De klompen of kickers dienen ter bescherming van de voeten van de keeper. Ze worden over de gewone schoenen en sokken gedaan en zitten vast met 2 riempjes. Die worden onder de hakken van de gewone hockeyschoenen gedaan. Door antislip materiaal blijven de kickers goed op hun plek zitten. De keepers moeten er alert op zijn dat de klompen of kickers niet te hoog worden bevestigd, want anders kan een bal onder de kickers doorglijden. Dan heb je alsnog een blessure aan je voet.
Bodyprotector
De bodyprotector is gemaakt van een hard soort schuim. Het is vergelijkbaar met een dik shirt, dat je aantrekt onder het teamshirt. Door het dikke harde schuim ben je als keeper beschermd tegen harde ballen die je op het lichaam kan krijgen.
Handschoenen
De keepershandschoenen voor de linker- en rechterhand zijn niet identiek, los van dat ze zijn ontworpen voor de linker- en rechterhand. Er is rekening mee gehouden hoe de keeper zijn stick vasthoudt. De ene handschoen zorgt ervoor dat hij de stick goed kan vasthouden, maar dat de hand toch goed beschermd is. De andere handschoen is helemaal gemaakt van schuim, zodat de impact van een bal goed wordt opgevangen. Het is afhankelijk van of een keeper links- of rechtshandig is welk type handschoen aan welke hand wordt getrokken. Geef tijdens het bestellen van nieuwe keepershandschoenen aan of je een linkshandige of rechtshandige speler bent.
Keepershelm
Het hoofd van een keeper is het meest kwetsbaar bij hockey, want als je daar een harde bal op krijgt kan een blessure levensbedreigend zijn. Alle keepershelmen die verkrijgbaar zijn bieden voldoende bescherming. Het is voor keepers verplicht om deze helm tijdens trainingen en wedstrijden te dragen.
Keepersbroek
Een keepersbroek biedt niet alleen bescherming tegen harde ballen, maar voorkomt ook dat de keeper blessures oploopt tijdens een sliding. De broek beschermt de billen, benen en heupen. Om dat te doen is de broek helemaal gevuld met schuim. Om zo’n broek nog enigszins comfortabel te kunnen dragen en er snel in te kunnen lopen is het schuim verdeeld in kleine snippers.
Aanvullende beschermingsmiddelen voor keepers
Vrijwel alle tot dusver besproken producten zijn verplicht en nodig om tijdens wedstrijden en trainingen te gebruiken. Je kunt echter als speler nog enkele andere beschermingsproducten gebruiken. Er bestaat een speciale polsbescherming, die de risico’s van harde ballen of een klap van een hockeystick kan opvangen. Er zijn ook spelers die naast de beenbeschermers scheenbeschermers gebruiken. Een keelbeschermer is een plastic kapje, dat aan de helm wordt gehangen ter bescherming van je keel. Elleboogbeschermers helpen om een val op het veld te breken, maar kunnen ook bescherming bieden tegen harde ballen.
Persoonlijke onderdelen van de keepersuitrusting
Er zijn ook onderdelen van een keepersuitrusting die niet door de club worden verstrekt. Elke speler moet die onderdelen zelf aanschaffen. Daarbij gaat het om de volgende spullen.
Keepersshirt
Het keepersshirt ziet er anders uit dan het clubshirt dat door de spelers wordt gedragen. Dat is een bewuste keuze, zodat de keeper goed opvalt tussen de spelers. Met de club moet worden overlegd of er afspraken zijn over de kleur van het keepersshirt. Dit shirt wordt over de bodyprotector en eventuele elleboogbeschermers gedragen. Houd daar rekening mee als je zo’n shirt online bestelt en een maat moet opgeven.
Tock
De tock is bedoeld om de schaamstreek te beschermen tegen schoten met de harde hockeyballen. Er zijn ook modellen tock die naast de schaamstreek de volledige onderbuik bedekken. Het is een vergissing om te denken dat een tock alleen voor mannen bedoeld is. Bij hockey is het gebruikelijk dat ook de keepers van de damesteams een tock dragen.
Hockeyschoenen
Onder de kickers moet je hockeyschoenen dragen. Kies voor schoenen die goed passen en waar je een lange tijd op kunt staan. Ze hoeven niet per definitie geschikt te zijn om er op te rennen.
Aanbevelingen bij het selecteren van een nieuwe keepersuitrusting
Vanwege alle beschermingsmiddelen die in of onder de kleding zitten, moet je goed opletten bij het bestellen van de juiste maat. Het keepersshirt moet bijvoorbeeld ruim genoeg zijn om over een bodyprotector en elleboogbeschermers te passen. Wees hierin niet te voorzichtig, want je moet meer dan voldoende bewegingsvrijheid hebben om goed te kunnen keepen.
Voor de hockeybroek geldt ongeveer hetzelfde. Zo’n broek moet ruim genoeg zijn om er een tock onder te kunnen dragen. Bij een goede hockeybroek voor keepers zijn de delen die niet beschermd worden door beenbeschermers voorzien van extra dikke materialen. Daardoor draagt ook een hockeybroek bij aan de bescherming van je lichaam. Daarnaast moet een hockeybroek voldoende ventileren. Ook hier geldt dat er meer dan voldoende bewegingsvrijheid moet zijn.
Bij de hockeyschoenen is het goed om na te denken over je positie in het team als keeper. Er zijn hockeyteams, waar regelmatig wordt gewisseld van keeper. Door die positie te rouleren kunnen spelers ervaren wat ze de beste positie vinden om in het team te spelen. Als je in een hockeyteam zit waarin je niet altijd als keeper speelt, is het goed om dure hockeyschoenen te kopen. Die zijn geschikt om er lange afstanden mee te kunnen rennen. Als je uitsluitend als keeper wordt opgesteld volstaat een goedkoper stel hockeyschoenen. Ze moeten natuurlijk wel comfortabel zitten, voldoende grip hebben, en je moet je als keeper snel kunnen verplaatsen.
Goede merken voor de hockeyuitrusting
Hockey is een populaire sport, die door veel spelers beoefend wordt. Dat is de reden waarom er meerdere merken zijn die kwalitatief goede keepersuitrustingen maken. Hier wordt een aantal bedrijven genoemd, die kleding en bescherming verkopen. Als je op zoek bent naar een gespecialiseerd bedrijf in keepersuitrustingen kun je terecht bij Obo. Dat heeft helmen, legguards, kickers, broeken, tocks en bodyprotectors. Bij het merk TK kun je met name terecht als je goede beenbeschermers zoekt. Grays en Brabo zijn bedrijven die een complete collectie producten hebben voor hockeykeepers.
De keepersuitrusting in conditie houden
Een keepersuitrusting is nog meer dan andere sportkleding gevoelig voor slijtage. Dat is een reden om extra zorgvuldig om te gaan met de uitrusting en deze regelmatig te controleren. Berg de kleding alleen op als er geen zand in zit en als de kleding goed droog is. De kickers en de legguards kunnen behoorlijk gaan stinken. Om dat te voorkomen kun je ze afspoelen met geurende zeep of shampoo. Als er sprake is van riempjes die niet meer goed vast kunnen worden gezet, of het verslappen van de beschermende onderdelen, is het goed om die te vervangen.
Waar schaf je een keepersuitrusting voor hockey aan?
Een groot deel van de hockeyuitrusting voor keepers wordt door de clubs aangeschaft. Ze doen dat vaak bij de bekende webshops voor hockeymaterialen, of ze maken gebruik van een vaste leverancier. In veel gevallen zijn er afspraken gemaakt, die financieel aantrekkelijk zijn voor de club. Voor de producten die je als keeper zelf aan moet schaffen kun je naar een gespecialiseerde sportzaak gaan, of ze via een webshop aanschaffen. Beginnende keepers doen er goed aan om zich in gespecialiseerde winkels te laten adviseren.
Aanbieding
Goede hockeykleding voor de keeper maken het spel een stuk veiliger en leuker!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hockey keeper kleding aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hockey keeper kleding pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Externe bronnen:
Bekijk de hockey kleding aanbieding ►